Hrvatima se ne diže, a evo koji se*s problem najviše muči Hrvatice: "Ovdje se to smatra sramotom" – Ispovesti
Lifestyle

Hrvatima se ne diže, a evo koji se*s problem najviše muči Hrvatice: “Ovdje se to smatra sramotom”

Domaća sekspertica o masturbaciji, seks igračkama, problemima parova i navikama vjernika u spavaćoj sobi

Sociologinja i sekspertica Paula Brečak pokreće i potiče razgovore o seksualnoj edukaciji muškaraca i žena, a o kojima se u javnosti nedovoljno priča

Sociologinja Paula Brečak, koja je svoju diplomu stekla u New York Universityju u Abu Dhabiju, nakon četiri godine života u tom gradu i semestara koje je provela u Parizu i New Yorku, vratila se u Hrvatsku, gdje piše o ljudskoj seksualnosti, spolnom zdravlju i rodnoj ravnopravnosti.

Paula se također zalaže za uvođenje seksualnog obrazovanja u obrazovni sustav, a u peticiji za njezino uvođenje je i sama sudjelovala. S obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj nedovoljno priča o ljudskoj seksualnosti te da mnogi nisu niti dovoljno obrazovani o tome, portal o seksualnoj i reproduktivnoj svjesnosti Reci.hr pokrenuo je serijal Seks Ed Pojmovnik, u suradnji s RTV Slovenijom i rumunjskom udrugom Sexul vs Barza unutar koje s Paulom obrađuju i objašnjavaju razne pojmove i koncepte seksualnosti.

Paula nam je ispričala koji su najčešći seksualni problemi u Hrvatskoj, na koji način se može podići libido, o otvorenim vezama, samozadovoljavanju i aseksualnosti.

PORTAL: Kako ste ušli u svijet sociologije te što Vas je potaklo da se odlučite na područje seksologije?

BREČAK: Interes za sociologiju razvila sam u srednjoj školi, imala sam odličnu profesoricu koja je genijalno prikazala tu društvenu znanost i pogurnula me da krenem u tom smjeru. Primarni interes u sociologiji mi je bila sociologija religija, no kako sam sve više učila o feminizmu i uviđala kako patrijarhat oblikuje naše živote i svaki aspekt društva, postalo mi je jako sociološki zanimljivo.

PORTAL: Školovali ste se u inozemstvu. Kakvo je obrazovanje vezano za Vaše područje u inozemstvu u odnosu na Hrvatsku?

BREČAK: Studirala sam po Liberal Arts programu, koji potiče i omogućava studenticama interdisciplinarno školovanje. Za mene je to svakako bio veliki plus jer sam uspjela istražiti kolegije iz mnogih područja, a i povezati tematiku iz raznih znanosti unutar područja koje me zanima.

PORTAL: Sudjelovali ste u peticiji za uvođenje seksualnog obrazovanja u školama? Kako je prošla inicijativa? Što ste savjetovali ministarstvu obrazovanja te kako su oni reagirali na peticiju?

BREČAK: Peticija je zahtijevala sveobuhvatno seksualno obrazovanje u školama, nakon što je kampanja ‘Nisam tražila’ ukazala na učestalost seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja u našoj svakodnevici. Seksualno obrazovanje jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog nasilja, a u Hrvatskoj taj alat nije implementiran niti približno adekvatno. Seksualno obrazovanje također odgađa ulazak mladih u seksualne odnose, smanjuje rizično ponašanje, povećava uporabu kontracepcije i razvija pozitivan stav i brigu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Konkretno, peticija je zahtijevala da država kroz obrazovni sustav osigura mladima sveobuhvatno seksualno obrazovanje koje će kroz cjelovit i pozitivan pristup obraditi sve teme iz područja seksualnosti i tako imati gore navedene rezultate.

Peticija je skupila više od 13.000 potpisa i dobila pažnju medija i potporu javnosti. Ministarstvo nije pokazalo interes za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole jer smatraju kako se te teme već obrađuju kroz međupredmetnu temu Zdravlje i kroz nastavu Biologije i Prirode. No, jasno je kako se te teme u školama zapravo ne obrađuju ili se ne obrađuju adekvatno, a i same teme izgrađene su tako da seksualnost obrađuju kroz medikalizaciju iste. Dakle, nema govora o pozitivnom stavu prema seksualnosti, o seksualnom nasilju, o različitim seksualnostima, o romantičnim vezama, niti o rodnoj ravnopravnosti. Unatoč svim pokazateljima i međunarodnim preporukama za implementaciju sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja, mladi ne dobivaju to sveobuhvatno seksualno obrazovanje koje žele i koje im je nužno za zdrav i siguran život.

PORTAL: Koji su najčešći seksualni problemi u Hrvatskoj? Što Vas najčešće pitaju kada Vam se obraćaju za pomoć? Pomažete li im online ili održavate javna savjetovanja?

BREČAK: Stručnjaci koji se bave seksualnim savjetovanjem i terapijom u Hrvatskoj tvrde kako je najučestaliji problem muškaraca erektilna disfunkcija, a kod žena je to smanjena želja za seksom. Ja se ne bavim takvom vrstom savjetovanja, već kada ljudima treba ta vrsta pomoći, uputim ih na certificirane terapeutkinje i terapeute.

Meni se ljudi javljaju kada imaju potrebu za peer-to-peer savjet i razgovor. Najčešće vezano za izbor i korištenje seksualnih igračaka, kada se pitaju je li normalno da ih nešto u seksu privlači ili ne privlači te žele o tome razgovarati, s pitanjima o previše ili premalo libida, s pitanjima o dejtanju.

ČITAJ DALJE NA SLEDEĆOJ STRANICI >>>>

1 2 3Next page

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Molimo vas da isključite Adbloker kako bi mogli uči na sajt