Od osnovne škole se zabavljamo – Ispovesti
Ispovesti

Od osnovne škole se zabavljamo

Od osnovne škole se zabavljamo… Djevojku imam iz osnovne škole i predivno nam je. Meni su 24 godine. Najveći problem je njena sestra koja nam ne da mira, ljubomorna je na sestru (moju devojku) zato što se mi puno volimo. I još su sestre bliznakinje. Nemate pojma koliko su one iste što se tiče izgleda.

Jedno veče pozvale su me na neki rodjendan čak ne znam ko je slavio, bile su obe tamo napili smo se i njena sestra me je odvela u sobu.

Ja sam mislio da je to moja devojka. Ujutru kad sam se probudio video sam ih da obe leze pored mene ja sam ustao i otisao. Uvece sam ih pozvao i laknulo mi je posto se njih dve nista ne secaju.

BONUS:

‘Volim ga, ali ne bih htjela živjeti s njim’: Je li moguće biti u vezi s odvojenim krovovima?

Ne pada mi na pamet više živjeti s nekim! Imam malo dijete i gomilu obaveza pa je zadnja stvar koju želim imati još nekoga na grbači. Puno mi je ljepše izlaziti s nekim te uzeti samo ono najbolje iz odnosa. Želim da me netko vodi na večeru i na romantične vikende. Želim i ja njega voditi na Sljeme ili u svoju vikendicu na moru, a nemam problema ni s tim da provedemo dva tjedna zajedno na godišnjem odmoru.

Ali kada se vratimo kući, ne želim prati svoje i njegovo rublje i ne želim preuzeti potpunu brigu o njemu. Smatram da mi treba netko tko će se znati brinuti o sebi kao što se ja znam brinuti o sebi i svome djetetu. I da ćemo se negdje ispreplesti i na tom putu. Može, naravno, prespavati kod mene i ja kod njega, ali mislim da čvrsta zajednica, gdje ćemo biti i živjeti zajedno, za mene više ne dolazi u obzir”, kaže mi moja dugogodišnja prijateljica dok sjedimo jednog poslijepodneva na kavi.

Dijana živi u Zagrebu, ima 40 godina, brak iza sebe i sina koji je krenuo u prvi razred. Dan joj počinje rano, završava kasno i prepun je obaveza. Ima svoju kompaniju koju je u doba korone počela voditi od kuće i svaka joj je minuta pomno isplanirana jer je samohrana majka. Jednostavno više ne želi nikoga tko bi joj dodatno otežavao život. Smatra da je divno imati nekoga, ali ne treba nužno živjeti s njim i provoditi s njime sve slobodno vrijeme. “Imam strogi raspored i ako se bilo što poremeti, to znači kašnjenje i probleme. Ujutro mi treba moje vrijeme za kavu, tuširanje i da u miru odradim neke stvari. Jesam li luda ako ne želim s nekim dijeliti kupaonicu i pospremati njegove stvari u košaru za rublje? Mislim da nisam.

Taj netko može prespavati kod mene, ali ne bih da to bude sedam dana u tjednu jer takav mi odnos jednostavno više nije zanimljiv”, priča. U redu, možda je bila i malo grublja pa je rekla da ne dolazi u obzir da joj neka budala ponovno sjedne za vrat te da više nikada neće peglati i čistiti nikome, bez obzira na to koliko bila zaljubljena. Diana zapravo svojim stavom spada u najnoviji trend koji uzima se više maha. Na engleskom se zove Living Together Apart (LAT), što bi značilo da ste s nekim u vezi, ali ne živite zajedno. To uključuje parove koji žele živjeti zajedno, ali još nisu u mogućnosti, kao i parove koji iz različitih razloga više vole (ili moraju) živjeti odvojeno.

j

Dijelite intimu i sve što ide s njom, ali niste pod istim krovom. Glumica Gwyneth Paltrow prošle je godine iznenadila mnoge kad je priznala u intervjuu za Sunday Times da ona i njezin muž Brad Falchuk ne žive zajedno i ne dijele isti krov usprkos tome što su u sretnom braku. Umjesto toga, par provodi četiri dana u tjednu spavajući jedno kod drugoga u svojim domovima u Los Angelesu, a kad Bradu u posjet dolaze djeca koju ima iz prijašnjeg braka, Gwyneth ostaje kod svoje kuće i daje mu prostora. “Mislim da to definitivno pridonosi održavanju vatre i donekle misterija. Važno je i da druga osoba ima vlastiti život. Želim da tako i ostane jer iako smo par i isprepleteni smo, to ne treba biti baš u svemu”, rekla je 47-godišnja glumica.

Dala je i naslutiti da odvojeni život pridonosi tome što ona i Brad nisu postali ovisni jedno o drugome. Mogu se uvijek osloniti na onoga drugoga, ali to ne mora biti ovisničke prirode. Naime, u romantičnim odnosima ovisnost se može manifestirati na negativne načine kad je jedna strana ta na koju se druga uvijek oslanja. Oslanjanje jedno na drugoga nije samo po sebi loše, ali previše se oslanjati na partnera donosi stres u vezi. Psihoterapeutkinja Lucy Beresford, autorica knjige “Happy Relationships”, smatra da se uspješnim LAT vezama postiže ravnoteža između neovisnosti i emocionalne predanosti. “To omogućuje nešto što se zove individualnost”, kaže.

Neki će možda željeti “miran prostor za meditaciju”, ali većina ima više svjetovne želje, poput onih da je zubna pasta uvijek zatvorena, WC školjka spuštena ili da nema kose u umivaoniku. Bilo kako bilo, život zajedno, a odvojeno daje vam prostor za disanje”, kaže ona. Living Apart Together izbor je koji sociolozi objašnjavaju kao novi aspekt odnosa, a istraživanja pokazuju kako parovi sve češće žive u odvojenim kućanstvima. Tipični LAT par ima više od pedeset godina. Nakon što neko vrijeme žive sami – možda nakon što su postali udovice ili udovci ili se razveli – shvate da napreduju kada su neovisni i imaju osobni prostor pa to ne žele napustiti kada se upuste u novu vezu. No stručnjaci kažu da se LAT odnosi povećavaju među milenijalcima, i to zahvaljujući sve većoj neovisnosti žena, brzoj globalizaciji tržišta rada i normalizaciji drugih vrsta “netradicionalnih“ stilova odnosa, poput poliamorije.

Početkom 2000-ih takvi su parovi činili oko 10 posto odraslih u Britaniji (isključujući one koji žive s obitelji) i više od četvrtine svih onih koji nisu u braku ili ne žive zajedno. Slične brojke zabilježene su i u ostalim zemljama sjeverne Europe, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku. Istraživanja sugeriraju slične ili čak i veće stope LAT zajednica u južnoj Europi, premda ondje LAT parovi često ostaju u roditeljskim domovima, baš kao i u Hrvatskoj. U Australiji, Kanadi i SAD-u istraživanja pokazuju da između 6 i 9 posto neoženjenih odraslih ima partnera koji živi negdje drugdje, a ne s njima. Dijana iz Zagreba i Gwyneth iz Los Angelesa tako su samo jedne od milijuna žena koje su prihvatile rastući trend u svijetu. Među poznatima tu je i glumica Charlize Theron koja je nedavno izjavila kako joj ne pada na pamet da joj se neki muškarac ikada više useli u kuću “Ne znam hoću li ikada više moći živjeti s nekim, da budem potpuno iskrena.

Možda će taj netko morati kupiti kuću pokraj moje jer mislim da sam prestara za sva ta sranja života u dvoje”, rekla je 45-godišnja oskarovka. No da taj sociološki trend nije fenomen samo odnedavno, pokazuju primjeri iz prošlosti. Još daleke 1840. godine poznati skladatelj Frédéric Chopin i slavna spisateljica George Sand imali su “neobičan” odnos koji bi se danas zvao LAT. Često se navodi i odnos filozofa Jean-Paula Sartrea (1905. – 1980.) i feminističke spisateljice Simone de Beauvoir (1908. – 1986.) koji bi se također mogao svrstati u LAT. Iako je Sartre očito imao i druge, vjerojatno privremene veze s ostalim damama.

Redatelj Woody Allen i njegova supruga, glumica Mia Farrow, živjeli su svatko u svojoj kući, jedno nasuprot drugoga u Central Parku u New Yorku, a glumica Helena Bonham Carter i redatelj Tim Burton vrata do vrata u Hampstead u Londonu. Jakov, koji je zamolio da mu navedemo samo ime, rekao je kako su on i njegova djevojka samohrani roditelji pa, iako su razgovarali o zajedničkom životu, odlučili su da im to ne treba i da je trenutačno komplicirano.

“Naša su djeca u različitim školama i bilo bi to previše komplicirano. Plus – i ona i ja volimo svoju neovisnost”, tvrdi on. Za LAT odnos potrebna je, naravno, i financijska neovisnost obiju strana. Osim toga, navode stručnjaci, takav odnos nije za svakoga. Ako se već upuštate u njega, savjetuju da je ponajprije potrebna komunikacija. No ono što ljudi u takvim odnosima navode kao golemu prednost jest činjenica da su zajedno ne zato što moraju biti, nego zato što su tako odlučili. Zajedno su zato što vole drugu osobu, a ne zato što im je druga osoba potrebna.

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Molimo vas da isključite Adbloker kako bi mogli uči na sajt